2016 is alweer een paar weken oud. En zoals altijd gaat een nieuw jaar gepaard met de nodige wijzigingen in de wet- en regelgeving. Met welke veranderingen moet u anno 2016 als ondernemer rekening houden? Wij zetten de top-10 voor u op een rij.

 

1. Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet stijgt
De inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet voor ondernemers en directeur-grootaandeelhouders is gestegen. Over een maximumbijdrageloon van € 52.763 betaalt u nu 5,5% (dit was in 2015 nog 4,8% over max. € 51.976).

 

2. Digitale jaarrekening
Met ingang van boekjaar 2016 mag u de jaarrekening voor uw bv alleen nog digitaal deponeren bij de Kamer van Koophandel. U kunt dus geen papieren jaarrekening meer insturen.

 

3. Speur- en ontwikkelingswerk valt onder S&O-afdrachtvermindering
Bedrijven kunnen de financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk per 1 januari 2016 verlagen via de S&O-afdrachtvermindering. Tot vorig jaar vielen deze kosten onder de RDA (Research en Development Afrek). U leest hierover meer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

4. Verlaagde drempel kwartaalopgaaf ICP
De drempel om per kwartaal uw opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen, is verlaagd naar € 50.000 (dit was in 2015 € 100.000).

 

5. Energie-investeringsaftrek gestegen
Investeert u in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie? Als het gaat om bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst 2016, komt u in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). In 2016 is het percentage van de EIA fors gestegen: u kunt in plaats van 41,5% nu 58% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, boven op uw gebruikelijke afschrijving.

 

6. Gewijzigde regels vrijwaring inleners- of ketenaansprakelijkheid
Voor de vrijwaring van inleners- of ketenaansprakelijkheid kunt u als inlener niet langer rechtstreeks bij de Belastingdienst storten op WKA-depots. Wilt u de inleners- of ketenaansprakelijkheid beperken of voorkomen? U kunt nog wel vrijwaring krijgen door een gedeelte van het factuurbedrag op de G-rekening van de uitlener of onderaannemer over te maken.

 

7. VAR verdwijnt
Met ingang van 1 mei 2016 wordt de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervangen door modelovereenkomsten, op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

 

8. Verbod op gratis plastic tasjes
Het kan u niet ontgaan zijn: gratis plastic tasjes voor uw klanten zijn verleden tijd. Voortaan moet u een vergoeding vragen als u uw klanten een plastic tasje wilt meegeven. Tasjes dunner dan 15 micron zijn uitgesloten van deze regeling.

 

9. Nieuwe regels motorrijtuigenbelasting
Ook voor de motorrijtuigenbelasting verandert er het een en ander. Per 1 juli 2016 is het niet langer mogelijk om de motorrijtuigenbelasting voor een heel jaar in één keer te betalen. Voor auto’s met een CO2-uitstoot tot en met 50 gr/km dient u voortaan ook motorrijtuigenbelasting te betalen. Het bedrag is de helft van het tarief voor een gewone personenauto.

 

10. Bijtelling privégebruik auto van de zaak
Gaat u dit jaar een nieuwe auto van de zaak aanschaffen, waarmee u ook privé gaat rijden? Dan moet u voor het privégebruik een bedrag bij uw winst tellen. Voor 2016 gelden de onderstaande bijtellingspercentages:

Soort auto Bijtelling CO2-uitstoot (gr/km) alle brandstofsoorten
Nulemissie 4% 0
Zéér zuinig 15% 1 t/m 50
Zuinig 21% vanaf 107

 

 

Tip: Waarschijnlijk zijn er vanaf 2017 nog maar drie bijtellingscategorieën.
Vermoedelijk daalt de standaardbijtelling (nu 25%) dan naar 22%. Kunt u nog even wachten? Dan is het verstandig om de aanschaf van een auto met standaardbijtelling met een jaartje uit te stellen.