Beste ondernemer, de kans is groot dat u op dit moment kosten maakt die ofwel onnodig, ofwel slecht besteed zijn. Er zijn hoogstwaarschijnlijk belastingvoordelen en subsidies die u misloopt. Kortom: er zijn kosten die u kunt besparen! Het is de snelste manier om uw winst te verhogen.

Maar waar moet u beginnen? We geven u 5 tips, zodat u direct aan de slag kunt.

1. Wees de commissaris van uw eigen onderneming
Oftewel: wees zélf de meest kritische adviseur van uw bedrijf. Bepaal welke kosten waarde toevoegen aan uw bedrijf, en welke niet. Schrap de kosten van de laatste categorie, resoluut!

2. Maak een goede jaarbegroting
Maak een gedetailleerde, goede jaarbegroting waarin u van tevoren kosten inschat. Bepaal acceptabele budgetten en houd u daaraan. Pas dan is er vergelijking mogelijk met daadwerkelijk gerealiseerde cijfers, en kunt u bijstellen.

Zorg daarom ook dat de begroting taakstellend is: als u een budget van 10.000 euro voor reclame en advertenties stelt, maak dan tevens een plan voor waaraan u dat geld uitgeeft. Zodat het geld nuttig besteed wordt.

3. Houd uw contracten tegen het licht
Breng van al uw huidige contracten in kaart:

•   Welke kosten u daaraan maakt
•   Van wanneer tot wanneer ze lopen
•   Welke voorwaarden gelden

Misschien heeft u bepaalde contracten niet meer nodig, en zijn dus ook de kosten onnodig. Misschien kunt u opnieuw onderhandelen over de voorwaarden, of overstappen naar een betere leverancier. Beter niet perse omdat die goedkoper is, maar omdat die betere voorwaarden levert. Wat direct al veel geld op kan leveren is een kritische check op uw verzekeringen.

Contractmanagement is bij heel veel bedrijven een ondergeschoven kindje, terwijl er heel veel geld op bespaard kan worden!

4. Inventariseer belastingkansen
Zorg dat u de belastingwetten zo gunstig mogelijk voor u uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan extra aftrekposten en subsidies op het gebied van duurzaamheid, innovatie en scholing.

5. Praat met collega-ondernemers, wissel kennis en ervaring uit!
Het klinkt heel simpel, maar is het ook vanzelfsprekend? Sta open voor ervaringen van anderen, deel uw eigen ervaring, en iedereen wordt er wijzer van. Word bijvoorbeeld lid van een ondernemersvereniging en ga in gesprek! Kennisdeling, óók op het gebied van bedrijfsvoering en kostenbesparing, is geen bedreiging maar levert kansen op voor alle partijen.

Aan de slag!
Wij hopen dat u dankzij deze tips geprikkeld bent om weer kritischer te kijken naar uw eigen kosten. Er is maar één manier om concrete stappen te zetten naar meer winst: aan de slag!