glissenaar-een-zorgeloze-bedrijfsoverdracht-in-9-praktische-stappen
Wees slim en bereid u nu alvast voor op de toekomst!


De overdracht van uw bedrijf: wellicht bent u er al volop mee bezig, misschien moet u er nog helemaal niet aan denken. Hoe het ook zij, de verkoop van uw bedrijf heeft u niet van vandaag op morgen geregeld. Een bedrijfsoverdracht heeft immers heel wat voeten in aarde. Wees slim en bereid u nu alvast voor op de toekomst!

 

In 9 slimme stappen naar een zorgeloze bedrijfsoverdracht
Ooit breekt het moment aan dat u uw bedrijf gaat overdragen. Vanwege uw leeftijd, om gezondheidsredenen of als appeltje voor de dorst. Ook wanneer u nu nog helemaal niet aan uw oudedagsvoorziening denkt, is het slim om bij uw bedrijfsvoering al rekening te houden met een toekomstige verkoop van uw onderneming. Met dit praktische stappenplan verzekert u zich van een zorgeloze bedrijfsoverdracht.

 

Stap 1: Breng uw wensen in kaart
Zet eerst uw persoonlijke en financiële wensen eens op een rij. Stel uzelf daarvoor de volgende drie vragen:
• Waarom wilt u uw bedrijf verkopen?
• Aan wie wilt u het verkopen?
• Wat wilt u gaan doen na de verkoop?
De antwoorden op deze vragen kunnen u helpen in het latere verkoopproces.

 

Stap 2: Laat uw bedrijf analyseren
Laat een analyse maken van uw bedrijf, waarbij onder meer wordt gekeken naar de markt waarin uw onderneming actief is, de financiële situatie van uw bedrijf, de kwaliteit van het management en de organisatie. Leg de bevindingen vast in een informatiememorandum. In een later stadium kunnen serieus geïnteresseerde kandidaten dit memorandum ter inzage krijgen.

 

Stap 3: Zorg voor solide jaarrekeningen
Als u uw bedrijf te koop wilt aanbieden, moet het natuurlijk in goede conditie verkeren. Zorg dus dat u solide jaarrekeningen van ongeveer vijf achtereenvolgende jaren kunt overleggen. Het is belangrijk dat deze een juist beeld geven van de winstgevendheid van uw bedrijf. Denk ook aan een schone balans zonder privéschulden aan de bv. Daarnaast moet ook de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen overeenkomen met wat in de branche gebruikelijk is.

 

Stap 4: Zorg voor een sterke structuur
Voordat u uw bedrijf gaat overdragen, is het belangrijk dat de juridische en fiscale structuur van uw onderneming zo sterk mogelijk is. Wellicht is het zinvol om onroerend goed in een aparte vennootschap onder te brengen of een holdingstructuur met één of meer werkmaatschappijen te creëren. In sommige gevallen kan het wijzigen van de structuur grote fiscale voordelen opleveren. Informeer tijdig naar de mogelijkheden, want soms gelden wettelijke termijnen van meerdere jaren.

 

Stap 5: Laat de waarde van uw bedrijf bepalen
Er zijn verschillende methoden voor de waardebepaling van uw bedrijf. Maar welke methode ook wordt gebruikt, bedenk altijd dat het onmogelijk is de exacte waarde vast te stellen; het gaat altijd om een bandbreedte. Niet alleen cijfers spelen namelijk een rol, maar ook subjectieve waarderingen zoals marktprognoses en groeimogelijkheden. Bovendien ligt de waarde nooit in de resultaten uit het verleden, maar altijd in de toekomstige opbrengsten.

 

Stap 6: Bepaal de verkoopprijs
Het is belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van de verkoopprijs. Immers, dit versterkt uw onderhandelingspositie met potentiële kopers. Denk daarom goed na over de volgende vragen:
• Wat wil ik minimaal voor mijn bedrijf krijgen?
• Wat kan ik maximaal voor mijn bedrijf krijgen?
• Wat is een reële verkoopprijs?

 

Bent u van plan uw bedrijf binnen uw familie over te dragen? Dan bent u wellicht geneigd genoegen te nemen met een lagere verkoopprijs. Echter, als u uw bedrijf overdraagt tegen een niet-marktconforme prijs kan de Belastingdienst menen dat er sprake is van een schenking. Let hier dus op!

 

Stap 7: Zoek een geschikte koper
Heeft u al een potentiële koper voor ogen, bijvoorbeeld een familielid, een werknemer in uw bedrijf of iemand uit uw zakelijke netwerk? Of moet u nog op zoek naar een geschikte kandidaat? Dan kan internet daarbij van pas komen. Op Ondernemersplein.nl vindt u bijvoorbeeld een handig overzicht van de belangrijkste databanken voor de koop en verkoop van bedrijven. Tip: maak – voordat u de markt op gaat – een korte profielschets van uw bedrijf, waarmee u de interesse van potentiële kopers kunt wekken.

 

Stap 8: Start de onderhandelingen
Als u een geschikte kandidaat heeft ontmoet begint het onderhandelingsproces. Vergeet daarbij niet om alle acties schriftelijk vast te leggen! Wanneer een potentiële koper echt interesse heeft, wordt het tijd om belangrijke informatie uit te wisselen. U kunt problemen voorkomen door het opstellen van een vertrouwelijkheidsovereenkomst. Als u beiden vertrouwen heeft in de uitkomst van de onderhandelingen, is het gebruikelijk om elkaars intenties op papier vast te leggen met een intentieovereenkomst (‘letter of intent’). Vervolgens zal de potentiële koper uw informatie willen toetsen. Daarvoor dient het due diligence-onderzoek: een uitgebreid onderzoek naar uw bedrijf waarbij alle juridische, fiscale, financiële en bedrijfseconomische aspecten aan bod komen. Heeft u in de onderhandelingsfase op hoofdpunten een akkoord bereikt, dan kan een voorovereenkomst worden gesloten.

 

Stap 9: De verkoop van uw bedrijf is een feit
Na het afronden van de onderhandelingen kan de definitieve koopovereenkomst worden gesloten. Is uw bedrijf een bv? Dan moeten de aandelen officieel worden overgedragen bij de notaris. En nadat u de koopsom heeft ontvangen, is uw bedrijfsoverdracht een feit!

 

De gouden tip
De verkoop van uw bedrijf is een uitermate complexe aangelegenheid waarbij bedrijfseconomische, juridische, fiscale, financiële en sociale aspecten een grote rol spelen. Bovendien is het een tijdrovend proces. Onze gouden tip: begin op tijd!


Advies nodig?
Bij Glissenaar Accountants begeleiden wij regelmatig cliënten bij de aan- of verkoop van hun onderneming. Wij werken daarbij nauw samen met juristen, notarissen en andere professionals: een team van specialisten dat u van A tot Z in het overnameproces kan bijstaan. Wilt u meer weten over bedrijfsovernames? Neem voor advies op maat contact met ons op.