Elektrische voertuigen zijn in opmars. Sinds deze maand heeft Nederland honderdduizend elektrische auto’s, bedrijfswagens en motoren op de weg. Het aantal is dit jaar met meer dan 10% gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Tegemoetkomingen
Dat de elektrische auto wint aan populariteit is mede te danken aan de forse fiscale tegemoetkomingen. De particuliere bezitter van een volelektrische auto (nulemissie) kan rekenen op een volledige vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting en de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Die volledige vrijstelling is er in ieder geval tot en met 2020.

 

Een forse tegemoetkoming is er ook voor de zakelijk rijder. Vanaf 2017 geldt voor nieuwe auto’s een standaardbijtelling van 22%, maar niet voor volelektrische auto’s (nulemissie). Voor deze auto’s blijft de lagere bijtelling gelden van 4% van de cataloguswaarde (inclusief btw en BPM). Vanaf 2019 is dit bijtellingspercentage van 4 voor een nieuwe volelektrische auto wel begrensd tot een catalogusprijs van € 50.000. Op het deel boven de € 50.000 is de algemene 22%-bijtelling van toepassing.

 

Tip: Deze begrenzing tot een catalogusprijs van € 50.000 is er niet voor de elektrische auto op waterstof. Deze auto’s blijven de 4%-bijtelling houden over de gehele cataloguswaarde.