Rubriek_bullit-ONVoor de werkgever
Duitsland heeft dit jaar een minimumloon ingevoerd. Heeft u personeel in Duitsland, let dan op: als u de nieuwe administratieve regels niet naleeft, riskeert u een boete die kan oplopen tot € 30.000. Op het niet-uitbetalen van het minimumloon staat een boete van maximaal € 500.000.

Administratieve lasten

Voor Nederlandse werkgevers die in Duitsland werk uitvoeren nemen de administratieve lasten toe. Daarbij gaat het met name om de eerstedagsmelding, waarbij werknemers de dag voor indiensttreding, via de fax, moeten worden aangemeld bij de Duitse autoriteiten. U moet aantonen dat u de mensen die u in dienst heeft ook daadwerkelijk minimaal het Duitse minimumloon (€ 8.50 per uur) betaalt.

Duitse controles overbodig?

Kamerlid Omtzigt vraagt zich af of het klopt dat er in Nederland gewoon gecontroleerd wordt op het minimumloon. Omdat deze in Nederland iets hoger liggen dan het minimumloon in Duitsland, zouden de Duitse controles dus feitelijk overbodig zijn als het op Nederlandse werknemers aankomt.

Staatssecretaris Wiebes geeft aan dat in Nederland de Inspectie SZW controleert op naleving van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Hij bevestigt dat het Nederlandse vastgestelde minimumloon iets hoger ligt dan het Duitse minimumloon. Of dat dan ook betekent dat de controle van Nederlandse bedrijven in Duitsland minder prioriteit zal krijgen, is aan de Duitse autoriteiten.