Nieuwe rechtsvorm maakt maatschappelijk ondernemers beter herkenbaar
Er komt een wet waardoor maatschappelijk actieve ondernemingen beter herkenbaar worden. Het is de bedoeling het wetsvoorstel nog vóór de volgende Kamerverkiezingen van maart 2021 voor advies bij de Raad van State in te dienen.
BVM
Ondernemers die zich met name richten op sociale doelen, krijgen volgens het wetsvoorstel een eigen rechtsvorm. Deze ondernemingen kunnen zich conform deze wet bij het Handelsregister inschrijven als BVM, waarbij de M staat voor maatschappelijk. De voornaamste doelstellingen van de onderneming moeten liggen op het gebied van energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.
Onduidelijkheid wegnemen
De nieuwe wet moet onduidelijkheid wegnemen over de daadwerkelijke activiteiten van een bedrijf. Bedrijven kunnen nu claimen maatschappelijk bewust te ondernemen, zonder dat hierop controle wordt uitgeoefend. Dit gaat dan tot het verleden behoren.
Blokkades opruimen
Het kabinet wil ook aan maatschappelijk ondernemen verwante blokkades opruimen. Als voorbeeld wordt een onderneming genoemd die kleding fabriceert uit gerecycled materiaal. Over deze gerecyclede materialen is al btw betaald, terwijl dit bij verkoop van de kleding voor een tweede keer gebeurt.
Heeft u vragen over de nieuwe wet inzake maatschappelijk ondernemen alsmede over de rechtsvorm BVM, neem dan contact met ons op.
Onzakelijke lening komt dga duur te staan
Als een dga aan zijn bv een lening verstrekt, is een eventueel verlies op de lening in beginsel bij de dga aftrekbaar. Voorwaarde is dan wel dat er sprake moet zijn van een zakelijke lening, anders vervalt de aftrek.
Zakelijk of niet?
In een zaak die onlangs voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werd uitgevochten, draaide alles om de vraag of een door een dga een verstrekte lening zakelijk was of niet. De dga vond van wel en bracht het geleden verlies op de lening in aftrek. De inspecteur weigerde de aftrek en werd hierin gesteund door het Hof.
Let op!
De inspecteur moet aannemelijk maken dat er sprake is van een onzakelijke lening, wanneer hij de aftrek weigert.
Risico
Uit de feiten bleek dat de dga met het verstrekken van de lening dusdanige risico’s had gelopen dat er van een zakelijk verstrekte lening nauwelijks sprake kon zijn. Zo was er geen aflossingsschema voor de lening overeen gekomen, was de lening achtergesteld bij die van de bank en waren er evenmin zekerheden aanwezig.
Waarde hypotheekrecht
De dga stelde nog dat de bv hem een hypotheek had verstrekt op het bedrijfspand, maar ook dit had volgens het Hof onvoldoende waarde. Het pand diende namelijk al als onderpand voor de zakelijke lening van de bank en bovendien was de dga al eigenaar van het privégedeelte van het pand.
Winstprognose
Ook de bescheiden winst van de bv en de prognose aangaande de toekomstige winsten maakte de lening niet zakelijk.
Sowieso onzakelijk?
Het bovenstaande leidt nog niet automatisch tot de conclusie dat een dergelijke lening onzakelijk is. Dit is volgens het Hof pas het geval als het aannemelijk is dat een onafhankelijke derde de geldlening onder dezelfde voorwaarden niet zou verstrekken.
NOW terugbetalen of niet? Check het online
Heeft u als ondernemer in deze coronacrisis de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid, de NOW, aangevraagd? Dan kunt u zelf online checken of de ontvangen bedragen al dan niet juist zijn. U ontvangt de NOW namelijk eerst als voorschot en u ontvangt pas daarna een definitieve berekening.
NOW 1.0 en 2.0
De NOW kent twee varianten. De NOW 1.0 gold voor de periode maart tot en met mei 2020. De NOW 2.0 geldt voor de periode juni tot en met september 2020.
Let op!
De NOW 2.0 kan nog tot en met 31 augustus 2020 worden aangevraagd.
Tegemoetkoming in de loonkosten
De NOW 1.0 en 2.0 zijn beiden tegemoetkomingen in de loonkosten, waarbij de hoogte afhankelijk is van het omzetverlies. Bij een 100% omzetdaling is de tegemoetkoming maximaal en bedraagt deze 90%. De loonkosten worden verhoogd met een opslag voor bijkomende kosten, zoals vakantiegeld. De opslag in de NOW 1.0 is 30%, in de NOW 2.0 is dit 40%.
Voorschot
De NOW wordt in eerste instantie uitgekeerd als voorschot. Op basis van geschatte loonkosten en omzetverlies wordt in eerste instantie 80% van de te verwachten tegemoetkoming uitbetaald.
Zelf checken
Op de site van het UWV kunt u zelf checken of het ontvangen voorschot overeenkomt met de definitieve tegemoetkoming (simulatienow.nl). Hiertoe moet u het geschatte omzetverlies en de geschatte loonsom invoeren, alsmede het werkelijke omzetverlies en de werkelijke loonkosten. Dit kan zowel voor de NOW 1.0 als voor de NOW 2.0. Ook moet u de loonsom van eventueel om bedrijfseconomische redenen ontslagen werknemers opgegeven.
Let op!
Een verschil kan positief en negatief uitpakken. Heeft u te veel NOW ontvangen, dan moet u dit terugbetalen. Heeft u te weinig ontvangen, dan ontvangt u het restant alsnog.
Vanaf 2021 vergoeding transitiekosten bij bijzonder einde onderneming
Als u uw bedrijf gedwongen moet beëindigen vanwege bijvoorbeeld ziekte, kunt u onder voorwaarden vanaf 2021 gecompenseerd worden voor de te betalen transitievergoedingen. Wat is er geregeld en voor wie?
Transitievergoeding
Werknemers hebben bij gedwongen ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van het aantal dienstjaren. De transitievergoeding bedraagt per 1 januari 2020 maximaal € 83.000 of een jaarsalaris, als dat meer is dan € 83.000.
Gedwongen bedrijfsbeëindiging
Ook bij beëindiging van het bedrijf vanwege pensionering, ziekte of overlijden, dient u als werkgever een transitievergoeding te betalen aan personeel dat ontslagen wordt. Omdat uw inkomen dan vaak toch al onder druk staat, kunt u hiervoor dan compensatie krijgen.
Let op!
Voor het verkrijgen van de compensatie moet u als werkgever de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of dusdanig ziek zijn dat u uw werkzaamheden redelijkerwijs niet kunt voortzetten. Bij overlijden moet vóór het overlijden de aanvraag voor compensatie al zijn ingediend.
Alleen voor kleine werkgevers
De compensatie is alleen bedoeld voor kleine werkgevers. Dit betekent dat er minder dan 25 werknemers in dienst zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt in vaste en tijdelijke dienstverbanden. Uitzendkrachten en payrollers tellen niet mee voor deze berekening.
Aanvragen
Het aanvragen van de compensatie kan via het UWV. Hiervoor worden nog nadere regels opgesteld. Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2021 ingaat.
Heeft u vragen over de compensatieregeling, neem dan contact met ons op.