Rubriek_bullit-ONVoor de ondernemer

Bent u ondernemer en heeft u een persoonlijke onderneming met een flinke winst? Dan heeft u er vast al eens over gedacht om uw onderneming om te zetten in een bv.

Aan de hand van twee vragen maken we een vergelijking tussen de belastingheffing over de winst uit een persoonlijke onderneming en uit een bv.

Hoe voordelig is omzetting van mijn onderneming in een bv?

Dat verschilt van geval tot geval. Toch is het niet snel fiscaal voordelig. De maximale belastingheffing bij de bv is maar zo’n 1% minder dan de maximale effectieve inkomstenbelastingheffing bij een persoonlijke onderneming. Vanwege de tariefsopbouw in de inkomstenbelasting blijft de persoonlijke onderneming tot (flink) hogere winsten fiscaal voordeliger. Het voordeel van de bv is wel dat een groot deel van de belastingheffing kan worden uitgesteld door geen dividend uit te keren.

Hoe ziet dat eruit in een voorbeeld?
U heeft een winst van € 200.000. Vanwege de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling betaalt u belasting over € 165.739, totaal € 79.333. Zou u een bv hebben gehad en een loon van € 44.000, dan betaalt de bv € 31.200 vennootschapsbelasting. Bij uitkering van de restant-winst betaalt u als directeur- grootaandeelhouder nog eens € 31.200 inkomstenbelasting. Daar komt dan ook de inkomstenbelasting over het loon bij van € 17.387. Totale belastingheffing in de situatie van de bv is dan € 79.787.