Ondernemers die één jaar actief zijn als ondernemer, kunnen voortaan in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie (NHG). Tot voor kort moest een ondernemer minstens drie jaar een bedrijf hebben.

Inkomensverklaring
Om voor de NHG in aanmerking te kunnen komen, moet een ondernemer over een inkomensverklaring beschikken. Deze inkomensverklaring kan een ondernemer via een drietal adviseurs aanvragen. U kunt er meer over lezen op de site van NHG.

Zzp’ers
Zzp’ers konden al een inkomensverklaring na één jaar aanvragen. Deze mogelijkheid is nu ook aanwezig voor anderen dan zzp’ers, zoals vennoten of dga’s met een bv.

Kosten
De kosten zijn afhankelijk van de rechtsvorm. Zo betaalt een eenmanszaak € 225 en iemand met een vof bijvoorbeeld € 405.

Tip: Deze kosten zijn aftrekbaar als u een woning koopt, momenteel tegen een tarief van maximaal 49,5%.

Voordeel NHG
De NHG beperkt het risico voor de kredietverstrekker. Daarom verleent die een korting van meestal 0,2% op de toe te passen hypotheekrente. De NHG wordt alleen afgegeven voor hypotheken tot € 265.000.

Wanneer inkomensverklaring verplicht?
Ondernemers die minder dan drie jaar een bedrijf hebben, zijn verplicht van de ondernemersverklaring gebruik te maken als ze in aanmerking willen komen voor de NHG. Ondernemers die langer actief zijn, kunnen ook gebruik maken van de aangiftes inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar.