Rubriek_bullit-ONVoor de ondernemer

Per 1 januari 2015 is het zelfstandig declaratierecht komen te vervallen voor de medisch specialist. Daarmee is in veel gevallen het fiscaal ondernemerschap ten einde gekomen.

Toch kunt u als medisch specialist nog steeds ondernemer blijven of worden, maar dan moet u wel voldoen aan de criteria voor fiscaal ondernemerschap.

Bij transparante modellen (zoals de maatschap) kan onder voorwaarden het fiscaal ondernemerschap behouden blijven voor de medisch specialist. Nu het zelfstandig declaratierecht is komen te vervallen moet het ondernemerschap dan wel uit andere factoren blijken. Dat zegt minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na Kamervragen over het ondernemerschap voor medisch specialisten.

Ondernemersrisico’s
Maar ook buiten allerlei modellen is het mogelijk om als medisch specialist ondernemer te blijven of te worden. Het verlies aan zelfstandig declaratierecht zult u dan wel moeten compenseren met andere ondernemersrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in bedrijfsmiddelen (apparatuur), het aannemen van personeel of het lopen van financiële risico’s. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het bepalen van fiscaal ondernemerschap.