Stel u wilt als IB-ondernemer een gedeelte van uw spaargeld van box 3 overhevelen naar uw ondernemingsrekening.

 

Heeft u het geld op korte termijn nodig binnen uw onderneming – bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel – dan is dat geen probleem. Wanneer u het geld enkel ‘stalt ‘ in uw onderneming, dan wordt het oppassen geblazen.

 

Vermogensetikettering
Het kan nodig maar ook aantrekkelijk zijn om vermogen op een privérekening over te brengen naar een zakelijke rekening. Daar is niets mis mee, mits u de spelregels van vermogensetikettering in acht neemt. Vermogensetikettering wil zeggen dat u een vermogensbestanddeel moet aanmerken als verplicht privé-, ondernemings- of keuzevermogen.

 

Van ondernemingsvermogen kan sprake zijn wanneer u geld vanuit uw privérekening overboekt naar uw zakelijke rekening omdat u het geld op korte termijn nodig heeft binnen uw onderneming. Gebruikt u het geld in werkelijkheid niet binnen uw onderneming dan blijven de op de zakelijke rekening geboekte liquide middelen voor u gewoon tot uw box 3-vermogen behoren. De tenaamstelling en het karakter van een bankrekening (privé of zakelijk) zijn dus niet bepalend voor de fiscale kwalificatie. Het gaat erom waarvoor het geld is bestemd, voor gebruik binnen uw IB-onderneming of voor eigen gebruik.