Dga’s kunnen sinds vorig jaar geen pensioen in de eigen bv meer opbouwen. Afkopen kan dit jaar nog met 25% korting; in 2019 nog met 19,5% korting. Welke alternatieven zijn er dan nog wel voor uw oudedagsvoorziening? We geven u 5 tips.

1. Sparen of beleggen

Een voor de hand liggend alternatief is zelf te gaan sparen of beleggen. Maar zoals bekend levert sparen nauwelijks rente op en is het rendement bij beleggen onzeker. Gespreid beleggen in defensieve fondsen kan een oplossing zijn. Maar vergeet niet dat er bij beleggen, in tegenstelling tot pensioen in eigen beheer, geen vrijstelling geldt in box 3.

2. Kapitaal voor eigen bv

Het is ook mogelijk om uw pensioenbijdrage in uw eigen bv te investeren. Afhankelijk van de rente die u nu bij de bank betaalt, kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn. Echter, mocht uw bedrijf onverhoopt failliet gaan, dan bent u ook uw ‘pensioen’ kwijt.

3. Aflossen eigen woning

Heeft u een eigen woning met hypotheek? Dan kan het aflossen van uw hypotheekschuld een aardige compensatie zijn voor het opbouwen van pensioen. Een voordeel is dat aflossen niet leidt tot een hogere heffing in box 3. Bovendien wordt aflossen de komende jaren aantrekkelijker, omdat de hypotheekrente stapsgewijs nog maar aftrekbaar wordt tegen het basistarief van ongeveer 37%. Houd er wel rekening mee dat u meestal slechts tot een bepaald bedrag boetevrij mag aflossen.

4. Aankoop lijfrente

Heeft u een pensioengat? Dan kunt u ook overwegen een lijfrente aan te schaffen. De premie die u betaalt, is in dat geval (onder voorwaarden) aftrekbaar. Bovendien telt de lijfrente dan niet mee in box 3.

5. Aankoop woning plus verhuur

Een optie die de laatste jaren steeds populairder wordt als alternatief voor de opbouw van een pensioen: u koopt een woning en verhuurt deze aan uw kinderen. De waarde van de woning telt dan slechts gedeeltelijk mee in box 3. En stijgt de woning in waarde? Dan blijft die waardestijging onbelast. Bovendien kunnen uw kinderen in beginsel ook in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Advies op maat

Wilt u weten wat in úw situatie het beste alternatief is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!