Voor de eigen woning gelden stringente fiscale regels. Welke regels voor u van toepassing zijn, hangt uiteraard af van uw persoonlijke situatie. In de Advieswijzer Eigen Woning 2017 vindt u een uitgebreid overzicht. In deze blog zetten we een aantal belangrijke regels voor u op een rij.

Lagere hypotheekrenteafrek in hoogste schijf

Sinds 2014 daalt het maximumtarief voor hypotheekrenteafrek jaarlijks met 0,5%. Valt u in de hoogste belastingschijf? Houd er dan rekening mee dat de hyptheekrente in 2017 tegen maximaal 50% aftrekbaar is.

Extra aflossen?

Nu de spaarrente een historisch dieptepunt heeft bereikt, is extra aflossen op uw hypotheek wellicht raadzaam. Wel moet u daarbij rekening houden met een aantal fiscale en financiële gevolgen. Zo hoeft u na volledige aflossing geen hypotheekrente meer te betalen, maar is de rente uiteraard ook niet meer aftrekbaar. En als u uw spaargeld op een later moment voor andere doeleinden nodig heeft, is aflossen misschien toch niet de verstandigste optie. U kunt dan immers niet meer vrij over uw geld beschikken.

Verhoogde schenkingsvrijstelling

Vanaf 1 januari 2017 mag u tot €100.000 belastingvrij schenken, als de ontvanger het bedrag besteedt aan zijn eigen woning of het aflossen van de hypotheek. Deze regeling is niet langer voorbehouden aan ouders en hun kinderen. U mag het bedrag ook aan anderen schenken. Bovendien mag u de schenking over drie achtereenvolgende jaren spreiden.

Energiebesparing en duurzaamheid

Er zijn verschillende regelingen die energiebesparing en duurzaamheid stimuleren. Zo kunt u voor het energiezuiniger maken van uw woning een lening afsluiten tegen een aantrekkelijke rente. Bent u van plan een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel aan te schaffen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor duurzame energiesubsidie. Ook de btw op zonnepanelen kunt u terugvragen bij de Belastingdienst.

Meer weten?

Wilt u een uitgebreid overzicht van alle regelingen, download dan nu de Advieswijzer Eigen Woning 2017 [Link].
Heeft u advies nodig over uw persoonlijke situatie? Neem dan nu contact met ons op! Wij helpen u graag verder.