Rubriek_bullit-ONVoor de ondernemer

Moet u als zzp’er een beroep doen op de bijstand dan hoeft u uw opgebouwde pensioen niet ‘op te eten’. Dit wordt geregeld in een wetsvoorstel dat binnenkort wordt ingediend. Het kabinet wil zo de pensioenopbouw voor zzp’ers verbeteren. Net zoals voor werknemers wordt uw opgebouwde pensioen beschermd voor de vermogenstoets.

Bij een beroep op de bijstand kijkt de gemeente of u niet te veel vermogen bezit (de vermogenstoets). Per 1 januari 2016 wordt wettelijk geregeld dat uw pensioenvermogen tot € 250.000 buiten de vermogenstoets blijft. Eind vorig jaar heeft het kabinet gemeenten verzocht om hier al in 2015 rekening mee te houden.

Let op!
Deze nieuwe regeling geldt ook voor mensen die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en zelf hun pensioen hebben geregeld.

Verder krijgt u meer tijd om te beslissen of u wilt blijven deelnemen aan het pensioenfonds van uw voormalig werkgever, wanneer u als werknemer zzp’er wordt. Nu moet u hierover bij sommige pensioenuitvoerders binnen drie maanden een besluit nemen. Dat gaat veranderen. Er komt namelijk een vaste beslissingstermijn van negen maanden. Ook dit is een maatregel uit het wetsvoorstel.